Ami kint az van bent, és ami bent az van kint

Tudat alatt a külső ingerek befolyásolják a belső működésünket. Ez annyit jelent, hogy ha jó külső ingerek érnek bennünket szervezetünk jól fog teljesíteni. Hogyan javíthatunk ezen, ha nem tartjuk megfelelőnek a külső ingereket?

  • A környezet megfelelő megválasztása
  • Jó anyagok bevitele
  • Szemléletváltás

Környezet megválasztás. Ha nem érezzük jól magunkat egy helyen, azt el kell hagyni. Ez a kézen fekvőbb megoldás. Megoldható mentálisan, úgy hogy olyan helyre képzeljük magunkat ahol szeretnénk lenni. Ez nem minden esetben kielégítő, hiszen ez egy hazugság, mert igazából nem ott vagyunk és a koncentrációt is csökkenti. De motiválhat és célt adhat. Ha odafigyelünk erre könnyebben olyan helyre juthatunk, ahol tényleg jobban fogjuk magunkat érezni. A gondolatvágyakat szavak fogják követni, majd következmények. Más helyre jutunk, ha igazán akarunk. De a környezetet mi is változtathatjuk. Ha akarunk egy környezetet meg is teremthetjük a meglévőből. Ahogy befolyásolhat bennünket a környezet, úgy hathatunk mi is rá.

Amiket magunkhoz veszünk minden formában, azzá vállunk. Ha napfényre megyünk, vidámabbak vagyunk. Ez egy egyszerű tény, de mögötte a D vitamin termelése áll. Minden egyszerűség mellet egy bonyolult biokémiai folyamat is áll, amivel tudunk csalni. A csalás egyszerű, ha valamiből nem termelünk eleget, azt bevihetjük táplálékok által. Belegondoltam, hogy az ősi időkben a vadászat és bőséges táplálkozás ideje tavasztól őszig tartott, amikor gyűjtögetéssel vagy termesztéssel és vadászattal teltek a napok. Ekkor az test elérte teljesítőképessége csúcsát, érzékszerveik kiélesedtek és fel kellett tölteniük szervezetüket energiával és vitaminokkal. Ezen időszak alatt még a téli hónapokra is be kellett rendezkedniük, amikor a természet nem adott elegendő táplálékot. A téli idő a megpihenésé volt. Annyi táplálékot ettek csak, amennyi minimálisan elegendő volt. De ha nem megyünk ilyen sokat vissza időben, akkor csak látogassunk el faluhelyre télen és nyáron. Ehhez képest egy olyan életvitel, ahol teljes évben dolgozunk a szervezetünk számára hosszú távon kimerítő. Télen nem tudunk sokat napfényen lenni, sokan még nyáron sem. Így a vitaminok bevitele mesterségesen történhet, de ne mesterséges vitaminokat szedjünk!

Szemléletváltással megváltoztathatunk mindent. Ez amilyen sokoldalú fegyver, pont olyan nehéz elsajátítani, használni. De nem lehetetlen. Sokszor hallom, hogy könnyű annak, mert olyan könnyen veszi. Könnyű amannak, mert megvan mindene. Szerintem nem könnyű nekik csak úgy néz ki. Mindenki megdolgozik, azért hogy jól érezze magát. A bohócok többsége sír belül és, azért akar vidámságot adni, hogy másoknak ne kelljen sírni. Persze ha az álarc mögött felfedezi, hogy mosolyoghat is valójában, akkor vidám lesz a bohóc is. Hogy is van ez? Itt is működik a kint és bent, ha sokat mosolygunk még erőltetve is, belül mindig kicsit jobb kedvünk lesz.