Miért kezdtem el vitaminokat szedni?

Magyarországon informatikusként dolgoztam, munkahelyeimről betegség miatt évente pár napot hiányoztam. 2013 márciusában költöztem német-országba. Itt kemény fizikai munkára cseréltem, napi 8 órában. Miután a testem megszokta az új fajta munkavégzést szintén betegség nélkül tudtam magam mögött munkanapjaimat. Az itteni rend szerint az éves szabadságtervet év elején előre le kell adni, amin később már nem nagyon lehetséges módosítani. Erre az időszakra természetesen hazautazás, rokonok, barátok látogatása is cél volt. A második alkalommal, amikor ilyen éves terv szerinti, pihentető, kikapcsolódó szabadságom lett volna, arra lettem figyelmes, hogy ismét beteg lettem a szabadság 2-3. napján. Hát ez mégis csak bosszantó, amikor pihenhetnék leszek beteg, amikor meg dolgozni kell, semmi bajom? A körzeti orvos jó barátom, felvilágosult ember, gondoltam megkérdem, abból nem lehet baj.
Elregéltem neki, hogy éppen köhögök, fél éve meg nem tudtam járni rendesen bokafájdalom miatt, de mindezek csak szabadság alatti tünetek, ha dolgozni kell semmi bajom. Meghallgatta a tüdőmet írt fel gyógyszert, ahogy kell, bár mondtam neki, hogy felesleges, nem nagyon hiszek bennük, úgysem váltom ki. A szabályos eljárás után elővette azt az énjét, amiért felkerestem és elmondta a tutit.
Folyamatos stressz alatt (testire és szellemire is igaz) a szervezetünk olyan anyagokat termel, ami elnyomja a betegségeinket. Mindezen betegségek, azonban nem szűnnek meg, csak háttérbe szorulnak. Amikor a test nyugalmi helyzetbe kerül szépen előjönnek és akkor küzd meg velük élesben a szervezet. Tetszett az elmélet, mi szerint, ha muszáj jól működünk, ha leeresztünk, akkor nyavajáskodunk. Bele is törődtem volna ebbe, ha szeretnék beteg lenni. De nem szeretek, így megkérdeztem van e ellenjavallat az aktuálisan felírt placebo helyett. Vitaminok szedése volt a válasz. Bevallom kb. 2 percig röhögtem. Majd amikor láttam, hogy barátom mosolya inkább intő, mint vicces, megkérdeztem, hogy miket szedjek.
Elmondta nagy vonalakban, melyik vitamin mire szolgál. Amikor a márka kérdésre került a sor említette a Forevert, de hozzátette, hogy bármi jobb, mint ha nem szednék semmit. Nagyon durva kétségeim voltak, hogy ez a vitamin dolog megoldja hosszútávon az egészségügyi problémáimat. Még a lépcsőn lefelé menet is fel-fel nevettem a dolgon. De a törvény az törvény. Ha megkérdezek valakit valamit valamiről, akinek a válaszában hiszek és nem teszem meg amit javasol, akkor teljesen feleslegesen raboltam az időt. Megtiszteltem hát magamat és barátomat azzal, hogy hallgattam rá. 2014.től – 2016.-ig szedtem mindenféle vitamint. Ha elfogyott, ahol éppen ennivalót vettem, ezt is beszereztem. Ezen két év alatt betegség miatt nem esett ki sem munka sem szabad nap.